Πώς το παίξιμο ενός οργάνου κρατάει το μυαλό σας σε εγρήγορση;
Περιττό να πούμε ότι για διαφορετικούς ανθρώπους το να παίζουν ένα μουσικό όργανο σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Για μερικούς ανθρώπους είναι απλά για διασκέδαση- για κάποιους άλλους είναι υποχρέωση και πρέπει να το κάνουν – πιθανώς επειδή έχουν επιλέξει τη μουσική ως επαγγελματική τους επιλογή- και για κάποιους άλλους είναι για αυτοϊκανοποίηση (απλά θέλουν να παίζουν).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πολλοί μουσικοί αγνοούν εντελώς τον υποσυνείδητο γνωστικό μετασχηματισμό του νου που βρίσκεται κάτω από τη διαδικασία του παιξίματος. Ναι! Ακριβώς όπως οι διαλογισμοί και τα μάντρα, το να παίζετε ή να μαθαίνετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο βοηθάει στην ακόνισμα του μυαλού σας απολύτως. Πιστέψτε μας, αυτό είναι δεδομένο!
Καθώς είναι παράδοση μας στο Musical Instru να σας διαφωτίζουμε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το παίξιμο μουσικών οργάνων, και αυτό το κομμάτι διοχετεύεται προς αυτή την κατεύθυνση. Θα σας διαφωτίσει για το τι κάνει το παίξιμο του μουσικού οργάνου (ειδικά του πιάνου και της κιθάρας) στο μυαλό σας. Δεν είναι συναρπαστικό;
Τι λέει η Επιστήμη;
Συνοπτικά, προσπαθούμε να εξηγήσουμε πώς το παίξιμο του μουσικού οργάνου μεταβάλλει τον εγκέφαλό σας και στην πορεία αυξάνει τις γνωστικές σας δεξιότητες.
Γενικά, μελέτες έχουν δείξει ότι η ίδια η μουσική είναι θεραπευτική. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας μελέτης διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Mc Gill. Η έρευνα αυτή αποκάλυψε ότι η μουσική ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι επίσης, αποτελεσματική για τη μείωση του στρες. Αυτό που κάνει στον ακροατή είναι απίστευτο, καθώς θεραπεύει την ψυχή και ανακουφίζει από το στρες. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ορισμένα ινστιτούτα υγείας έχουν προσαρμόσει τη μουσικοθεραπεία για τη θεραπεία των ασθενών που νοσούν. Φανταστείτε τώρα, αν η μουσική μπορεί να κάνει αυτό στον ακροατή, τι θα έκανε στους ίδιους τους μουσικούς;
Για τους παίκτες ή όσους μαθαίνουν να παίζουν, λόγω του αυστηρού αισθητηριακού συντονισμού που συνεπάγεται το παίξιμο, το σώμα του σώματος που είναι ένα δίκτυο νευρικών ινών που συνδέει τις δύο πλευρές του εγκεφάλου μεταξύ τους γίνεται μεγαλύτερο. Βασικά, η λειτουργία αυτού του τμήματος του εγκεφάλου είναι να ενσωματώνει τις αισθήσεις μαζί με τη γνωστική απόδοση του φλοιού. Ως εκ τούτου, για τους μουσικούς ή τους οργανοπαίχτες, έχουν ενισχυμένες αισθητηριακές ικανότητες για την επεξεργασία σκέψεων, μεγεθυμένη λογική και ψυχοκινητικές δεξιότητες. Επιπλέον, για τους μουσικούς που ξεκίνησαν να παίζουν σε μικρότερη ηλικία, η επίδραση του οργάνου στις γνωστικές τους επιδόσεις είναι τεράστια.
Τα γνωστικά οφέλη από το παίξιμο έγχορδου οργάνου
Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς ότι τα έγχορδα όργανα είναι αριστουργηματικά όργανα. Είναι απλά εκπληκτικό το πώς παράγουν τη μοναδική τους τονικότητα και τις μελωδίες τους.
Είτε πρόκειται για ένα σύγχρονο έγχορδο όργανο, όπως η κιθάρα ή το βιολί, είτε για ένα παραδοσιακό έγχορδο όργανο, όπως το ουκουλέλε ή το μπάντζο, τα όργανα αυτά είναι αξιοσημείωτα για την εξέλιξη του νου. Σύμφωνα με μια μελέτη του Cambridge, η συνεπής εξάσκηση σε έγχορδα όργανα, και πιο συγκεκριμένα στην κιθάρα και το βιολί, βοηθά στη βελτίωση του επιπέδου της δημιουργικότητας του ατόμου. Προσπαθώντας να χτυπάτε τις χορδές και να αποκτάτε τον έλεγχο στις τεχνικές που συνδέονται με το παίξιμο, τα αισθητήρια όργανα γίνονται πιο λειτουργικά. Κατά συνέπεια, αυτό οδηγεί σε βελτίωση των ψυχοκινητικών και γνωστικών πρακτικών. Αρκεί να πούμε ότι, όταν παίζετε το έγχορδο όργανο, αυξάνετε την εγκεφαλική σας ισχύ.
Τι γίνεται με το επίπεδο του άγχους σας; Φυσικά, μελέτες έχουν επίσης επιβεβαιώσει ότι το παίξιμο έγχορδου οργάνου είναι ισχυρό για την ανακούφιση από το στρες. Όπως αποκαλύφθηκε από τη Σχολή Ιατρικής και Εφαρμοσμένων Βιοσυστημάτων της Λόμα Λίντα, το παίξιμο βιολιού, ή κιθάρας αυξάνει το επίπεδο ευχαρίστησης. Απελευθερώνει ντοπαμίνη (ορμόνη που ανακουφίζει από το στρες και απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ). Δεν είναι περίεργο, αυτοί οι τύποι είναι πάντα ανυπόμονοι να φορέσουν τα όργανά τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μείωση του στρες είναι στην πραγματικότητα ένα από τα χαρακτηριστικά που μοιράζονται όλα τα μουσικά όργανα, ακόμη και η μουσική γενικότερα.
Εκτός από το γεγονός ότι το παίξιμο των έγχορδων οργάνων κρατάει το μυαλό σας σε εγρήγορση, άλλα οφέλη που προκύπτουν από το παίξιμο περιλαμβάνουν τα εξής:
- Τα χάπια είναι καλά, αλλά δοκιμάστε να πιάσετε την κιθάρα, το βιολί ή την άρπα σας όταν σας πιάνουν πόνοι. Φυσική θεραπεία χωρίς να παίρνετε χάπια.
- Όταν γεράσετε, η πιθανότητα να υποφέρετε από άνοια είναι αρκετά μικρή.
- Είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με τις μελέτες του Mc Gill, το παίξιμο έγχορδου οργάνου (ειδικά της κιθάρας) ενισχύει τη σεξουαλική ζωή του παίκτη. Βοηθά στη βελτίωση του οργασμού σας. Δεν είναι απίστευτο αυτό;
Τι γίνεται με το πιάνο; Τι κάνει στο μυαλό σας;
Έχετε ξανακούσει τον Χένρι Κόρι να κάνει σόλο στο πιάνο; Αν δεν έχετε ακούσει, καλά θα κάνετε να ψάξετε γι αυτόν αμέσβς – αλλά αν έχετε ακούσει, δεν αναρωτιέστε από πού πηγάζει αυτός ο συντονισμός; Αυτό είναι που σου κάνει το παίξιμο ενός πιάνου. Ο νοητικός σας ορίζοντας μπορεί να διευρυνθεί για να φιλοξενήσει πολύ αισθητηριακό και νευρωνικό συντονισμό.
Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το πιάνο και τα πλήκτρα είναι επίσης εντυπωσιακά όργανα – είναι μοναδικά στο είδος τους. Επίσης, είναι εντελώς αναμφισβήτητο ότι τα όργανα αυτά είναι μοναδικά όχι μόνο για την τονικότητά τους αλλά και για την κομψή σειρά λευκών και μαύρων νοτών σε αυτά. Αυτό καθιστά το πιάνο ένα πανέμορφο θέαμα, ειδικά το μεγάλο πιάνο.
Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, το παίξιμο του πιάνου όπως και κάθε άλλου μουσικού οργάνου οδηγεί στη μεταμόρφωση του μυαλού σας. Τώρα, αυτά τα φυσιολογικά οφέλη του παιξίματος και το πώς κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση θα αποτυπωθούν συνοπτικά παρακάτω:
Όταν συνηθίζετε να παίζετε πιάνο, ο εγκέφαλός σας αλλάζει θετικά. Αυτό είναι γνωστό ως “νευροπλαστικότητα”, η οποία συνεπάγεται την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει τη μορφή και τη λειτουργία του με συγκεκριμένο τρόπο, ειδικά όταν τζαζάρει από σωματικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει απλώς ότι το να παίζετε πιάνο αναδομεί συστηματικά τον εγκέφαλο με θετικό τρόπο. Όπως έχουν πράγματι δείξει ορισμένες μελέτες, το παίξιμο του πιάνου ενισχύει τη μνήμη και τις ψυχοκινητικές σας δεξιότητες.
Το παίξιμο του πιάνου προϋποθέτει σε βάθος συγκέντρωση. Οι πιανίστες μπορούν να ταυτιστούν με αυτό – εκείνη την περίπτωση όπου παίζετε και με τα δύο χέρια, τα μάτια στο παρτιτούρο και τα πόδια στα πεντάλ. Είναι απλά τόσο πολύπλοκο. Έτσι, αυτό ενισχύει τις γνωστικές σας δεξιότητες και βελτιώνει τα αισθητήρια νεύρα σας. Επίσης, επηρεάζει το μυαλό σας έτσι ώστε η πολυπραγμοσύνη σε άλλους τομείς της ζωής σας να γίνει πολύ εύκολη υπόθεση.
Ακριβώς όπως και τα έγχορδα όργανα, το παίξιμο του πιάνου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι παίκτες πιάνου υποφέρουν λιγότερο από κατάθλιψη και άγχος. Επίσης, για τους πιανίστες, επειδή το επίπεδο άγχους είναι χαμηλό, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης είναι αυτόματα φυσιολογικά. Αυτό βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και σε άλλες δραστηριότητες.
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το παίξιμο πιάνου βοηθά στην παραγωγή της υπόφυσης (μιας ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης). Αυτό το αποτέλεσμα είναι σε μεγάλο βαθμό ευεργετικό για τα παιδιά και τους εφήβους που άρχισαν να παίζουν πιάνο σε τρυφερή ηλικία.
Θέλουμε λοιπόν να κλείσουμε αυτό το άρθρο με μια παρότρυνση που απευθύνεται σε υποψήφιους παίκτες και αρχάριους: Σε περίπτωση που νομίζετε ότι πρέπει να σταματήσετε να παίζετε επειδή η εκμάθηση του οργάνου μπορεί να είναι δύσκολη και βαρετή τις περισσότερες φορές, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει το παίξιμο της κιθάρας στο μυαλό σας. Είναι μια θυσία που αξίζει τον κόπο.