Είναι καλύτερα να εξασκείστε στην ηλεκτρική κιθάρα με ή χωρίς ενισχυτή;
Αν μαθαίνετε ηλεκτρική κιθάρα, θα έχετε πιθανώς παρατηρήσει ότι αν δεν την συνδέσετε σε ενισχυτή ή δεν χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική λύση, όπως έναν υπολογιστή, οι νότες ακούγονται μεν, αλλά είναι πολύ αμυδρές.
Και αν σας αρέσει η μουσική με παραμόρφωση ή άλλα εφέ, το παίξιμο χωρίς βύσμα δεν ακούγεται μόνο σε χαμηλότερη ένταση αλλά και πολύ διαφορετικό.
Θα πρέπει να εξασκείστε με ενισχυτή ή unplugged;
Η απλή απάντηση είναι ότι πρέπει να κάνετε και τα δύο. Θα πρέπει να εξασκείστε unplugged κάποιες φορές και με τον ενισχυτή αναμμένο κάποιες άλλες.
Και αν παίζετε με παραμόρφωση, θα πρέπει να εναλλάσσεστε μεταξύ εξάσκησης με καθαρό ήχο και εξάσκησης με παραμόρφωση (ή άλλα εφέ όπως overdrive ή fuzz).
Πότε πρέπει να εξασκείστε με ενισχυτή και πότε χωρίς.
Ο προφανής λόγος για τον οποίο μπορεί να θέλετε να εξασκηθείτε στην κιθάρα χωρίς ενισχυτή είναι ότι θέλετε να κάνετε ησυχία και να μην ξυπνήσετε τους γείτονες.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ωφελείστε από το να περνάτε ένα μέρος του χρόνου εξάσκησης χωρίς ενισχυτή.
Από την άλλη πλευρά, αν εξασκείστε χωρίς ενισχυτή όλο το χρόνο σας, θα αναπτύξετε αδυναμίες που εμφανίζονται μόνο όταν εξασκείστε με ενισχυτή.
Ποιο μέρος του χρόνου εξάσκησής σας θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο και ποιο όχι, εξαρτάται κυρίως από τους στόχους που έχετε θέσει για την εξάσκηση (εκτός αν εξασκείστε χωρίς ενισχυτή για να είστε ήσυχοι, κάτι που καθορίζεται από την κατάσταση γύρω σας και όχι από τις ανάγκες σας για το παίξιμο της κιθάρας).
Μικρο-στόχοι
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο εξάσκησής σας, κάθε φορά που πιάνετε την κιθάρα για να εξασκηθείτε, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας έναν συγκεκριμένο στόχο, όσο μικρός κι αν είναι αυτός.
Όταν το κάνετε αυτό, βελτιώνεστε κυριολεκτικά με κάθε περίοδο εξάσκησης.
Τα παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα μικρο-στόχων:
- Αύξηση της ταχύτητας ενός κιθαριστικού lick κατά 3 χτύπους ανά λεπτό.
- Παίξτε μια οικεία κλίμακα αφαιρώντας τον ανεπιθύμητο θόρυβο των χορδών.
- Μάθετε μια νέα κλίμακα.
- Χρησιμοποιήστε μια γνωστή συγχορδία σε ένα νέο chord progression συγχορδιών.
- Μάθετε μια νέα συγχορδία.
- Βελτιώστε το συγχρονισμό μεταξύ των χεριών σας.
- Σηκωθείτε όρθιοι και εξασκηθείτε σε ένα μουσικό κομμάτι που μπορείτε εύκολα να παίξετε ενώ κάθεστε.
- Παίξτε 5 διαδοχικά full string bends, φτάνοντας τέλεια στη νότα-στόχο κάθε φορά.
- Παίξτε ένα riff κιθάρας που ήδη γνωρίζετε και απομακρύνετε την υπερβολική ένταση στο σώμα σας.
- Μάθετε ένα νέο μουσικό κομμάτι.
- Παίξτε ένα μουσικό κομμάτι που γνωρίζετε με μετρονόμο.
- Βελτιώστε τη φρασεολογία σας εφαρμόζοντας δυναμικές πινελιές σε licks και riffs που γνωρίζετε.
- Όταν έχετε στο μυαλό σας έναν μικροσκοπικό στόχο, το αν θα χρησιμοποιήσετε ενισχυτή ή όχι και αν θα χρησιμοποιήσετε παραμόρφωση ή όχι, θα πρέπει να καθορίζεται με βάση το τι επιτυγχάνει καλύτερα αυτόν τον στόχο.
Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι με μερικά από τα παραδείγματα μικρο-στόχων που παρατέθηκαν παραπάνω.
Αύξηση της ταχύτητας ενός κιθαριστικού κομματιού
Αν θέλετε να αυξήσετε την ταχύτητα ενός κιθαριστικού lick, το να περνάτε μέρος του χρόνου εξάσκησης χωρίς βύσματα μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο.
Ο αμυδρός ήχος των νοτών σας αναγκάζει να πιάνετε τις χορδές πιο δυνατά με το δεξί σας χέρι, γεγονός που όχι μόνο βελτιώνει τις δεξιότητες άρθρωσης του πικ-αρίσματος, αλλά κάνει το lick να φαίνεται πιο εύκολο όταν το παίζετε με ενισχυτή.
Και όσο πιο εύκολο αισθάνεσαι να παίζεις κάτι, τόσο πιο γρήγορα μπορείς να το παίξεις.
Μειώστε τον ανεπιθύμητο θόρυβο των χορδών
Αν παίζετε ηλεκτρική κιθάρα με παραμόρφωση οι χορδές που δεν παίζετε παράγουν έναν ανεπιθύμητο ήχο που μειώνει την ποιότητα των κιθαριστικών σας licks, riffs και solos.
Σε ορισμένα είδη μουσικής, όπως το punk και το grunge, οι κιθαρίστες μπορεί κατά καιρούς να αφήνουν σκόπιμα τις χορδές να βουίζουν για να πετύχουν ένα συγκεκριμένο εφέ, αλλά αν δεν το αναζητάτε αυτό, η μουσική σας θα ακούγεται καλύτερα αν ο μόνος ήχος που βγαίνει από την κιθάρα είναι η νότα (ή η ομάδα νοτών – συγχορδιών) που παίζετε.
Τώρα, αν εξασκείτε μόνο την κιθάρα χωρίς ενισχυτή, αυτό το πρόβλημα δεν θα βγει στην επιφάνεια, οπότε δεν θα σκεφτείτε ότι πρέπει να το φροντίσετε.
Αν εξασκείστε με τον ενισχυτή καθαρό, το πρόβλημα αυτό επίσης δύσκολα θα βγει στην επιφάνεια.
Έτσι, αν το στυλ μουσικής που παίζετε περιλαμβάνει τη χρήση παραμόρφωσης, θα πρέπει να περνάτε μέρος του χρόνου εξάσκησης με την παραμόρφωση ανοιχτή, ώστε να μπορείτε να εντοπίζετε και να διορθώνετε αυτούς τους ανεπιθύμητους θορύβους με σίγαση του αριστερού ή του δεξιού χεριού.
Ακόμα καλύτερα, αν ο στόχος σας είναι να εργαστείτε για τον καθαρισμό της μουσικής σας από αυτούς τους ανεπιθύμητους θορύβους, θα πρέπει να εξασκείτε την κιθάρα με μέγιστο κέρδος και δυνατή ένταση.
Με τον ίδιο τρόπο που η εξάσκηση χωρίς βύσμα βελτιώνει την επίθεση του χεριού σας στο πικ-απ κάνοντας την κατάσταση πιο δύσκολη, η εξάσκηση σε δυνατή ένταση δυσκολεύει τον έλεγχο των ανεπιθύμητων θορύβων και θα σας είναι πιο εύκολο να το κάνετε όταν εξασκείστε σε κανονική ένταση.
Εκμάθηση μιας νέας κλίμακας ή συγχορδίας
Όταν μαθαίνετε μια νέα κλίμακα ή συγχορδία, δεν έχει σημασία αν εξασκείστε με ενισχυτή ή χωρίς.
Όταν μαθαίνετε ένα νέο μοτίβο στην κιθάρα, ανεξάρτητα από τον ήχο που ακούτε, θα αναπτύξετε την απαραίτητη μυϊκή μνήμη.
Παίζοντας μουσική που ήδη γνωρίζετε με μετρονόμο
Αφού μάθετε ένα νέο μουσικό κομμάτι, θα πρέπει να δοκιμάσετε να το παίξετε με μετρονόμο για να ελέγξετε αν μπορείτε να το παίξετε στην ώρα του.
Η ρύθμιση που προτιμώ όταν εξασκούμαι με μετρονόμο είναι ένας καθαρός ενισχυτής σε χαμηλή ένταση, αλλά οποιαδήποτε ρύθμιση θα σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας.
String Bending
Δεδομένου ότι η τεχνική του λυγίσματος χορδών περιλαμβάνει πολλές εισροές από το αυτί σας για να καθορίσετε αν πετυχαίνετε τη στοχευμένη νότα ή όχι, είναι καλή ιδέα να την εξασκήσετε χωρίς ενισχυτή, με ενισχυτή, καθώς και με παραμόρφωση και άλλα εφέ.
Αυτό σας επιτρέπει να εστιάζετε σε διαφορετικά πράγματα όταν χρησιμοποιείτε διαφορετικές ρυθμίσεις, εκπαιδεύοντας το αυτί σας σε όλη τη διάρκεια.
Για παράδειγμα, παίζοντας χωρίς βύσμα σας αναγκάζει να δώσετε μεγάλη προσοχή για να ακούσετε τις νότες, ενώ παίζοντας με παραμόρφωση σας αναγκάζει να σιωπήσετε τις διπλανές χορδές από αυτή που λυγίζετε.
Εξάσκηση στην κιθάρα με γνώμονα τον στόχο
Αν και ελπίζω ότι αυτό το άρθρο απαντά στο ερώτημα αν πρέπει ή όχι να εξασκείστε στην ηλεκτρική κιθάρα με ενισχυτή, το πιο σημαντικό συμπέρασμα που πρέπει να πάρετε από αυτό είναι η σημασία του να θέτετε στόχους και να παίρνετε αποφάσεις για τις συνεδρίες εξάσκησης σας με βάση αυτούς.
Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες αποφάσεις για την εξάσκηση στην κιθάρα, όπως το αν θα χρησιμοποιήσετε μετρονόμο, αν θα εξασκηθείτε στην κιθάρα όρθιοι, ποιον τύπο πένας θα χρησιμοποιήσετε, αν θα πρέπει να μάθετε θεωρία της μουσικής και πόσο, και άλλα πράγματα που καθορίζουν πώς θα περάσετε τον χρόνο που διαθέτετε για την εκμάθηση του οργάνου.